VRAAG:
Hoe kan men zien / horen of iemand in trance is?

Antwoord:
Doordat je in een hypnotische trance erg ontspannen bent, kun je bepaalde dingen aan de cliënt zien die met deze diepe ontspanning te maken hebben. Over het algemeen is een asymmetrie in het gezicht van mensen, zodra er een diepe ontspanning optreedt kan het gezicht meer symmetrische vormen aannemen. Dit kan men zien aan een ontspannen onderlip, rustigere ademhaling, afwezig zijn van schrikreflexen, ongefocuste ogen en algemene spierontspanning en een toename van bloed in de extremiteiten (handen, voeten) en gezicht waardoor deze een rodere kleur krijgen.
Een zich ontwikkelende trance toestand gaat soms gepaard met lichte schokkerige en onwillekeurige bewegingen.


VRAAG:
Kan er d.m.v hypnose terug in de tijd gegaan worden en kunnen er dan herinneringen/gebeurtenissen naar boven komen die eigenlijk diep weggestopt zijn?

Antwoord:
Door middel van hypnotherapie kun je inderdaad terug gaan naar het verleden en die dingen/herinneringen naar boven halen die symbolisch belangrijk zijn.

De vraag waar het om gaat is “waarom?, wat is de reden dat men terug wil naar het verleden? “

Veel mensen denken dat herinneringen ophalen hetzelfde is als een fotoboek terug bladeren. Dit is echter niet het geval. Het geheugen werkt associatief, en niet systematisch/registrerend. Dit is duidelijk te merken aan mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en toch een ander verhaal vertellen. Dit komt mede doordat de verschillende mensen andere ideeën hebben over de werkelijkheid, ze vinden andere dingen belangrijk. Wat het echter nog duidelijker maakt is als men ze een jaar na dato nog een het verhaal hoort vertellen. Het is dan vaak anders. Omdat er voor die persoon op dat moment andere dingen belangrijk zijn, krijgt ook het verhaal een andere kleur.

Het geheugen werkt associatief, en dat houdt in dat ELKE keer (jazeker, elke!) dat een herinnering naar boven komt het opnieuw gemaakt wordt uit de componenten. Associatief wordt de herinnering opnieuw gemaakt. Doordat het geheugen associatief werkt is het geheugen ook per definitie symbolisch, en niet echt!
Wat men herinnert is niet echt! Het is een representatie van de werkelijkheid die men toen zo ervaren hebt. Het is een symbool. Hierdoor is ook vaak teruggaan naar het verleden om informatie te verkrijgen niet van waarde, en kan hypnose/regressie ook niet gebruikt voor worden tijdens rechtzittingen. Het forensich gebruik van hypnose bestaat alleen uit mogelijke tips halen, die vervolgens nog bewezen moeten worden. Bijvoorbeeld in een trance komt er naar boven dat de dader zwart haar had. Het enige dat de politie hiermee kan, is dat ze sneller een man met zwart haar kunnen verdenken, maar het is geen bewijs, omdat – ook in trance- de herinnering opnieuw geconstrueerd wordt.

Dit allemaal klinkt nogal negatief naar de regressie/hypnotherapie in het verleden toe, en dat is precies de bedoeling. Vele therapeuten vinden het niet belangrijk om de exacte herinnering uit het verleden naar boven te halen, aangezien het toch niet echt is en alleen maar symbolisch….

…maar wacht…. er is nog meer….
Het teruggaan naar het verleden kan wel therapeutisch werken !! Het ophalen van het symbool van toen, het her-inneren van een representatie van de werkelijkheid kan heel helend werken, en daar wordt het dan ook veel voor gebruikt. Want die symbolen uit het verleden die we herinneringen noemen kunnen ons ook belemmeren, we kunnen er last van hebben. Juist dan is het erg helend om die symbolen weer eens te bezoeken en te herzien om in het hier en nu geen last meer te hebben van die symbolen die we herinneringen noemen…
Als de vraag is “Ik wil weten wat er toen gebeurd is !” dan kan deze niet beantwoord worden. Ten eerste zul men nooit echt weten wat echt er gebeurd is, omdat het een symbolische representatie is van de werkelijkheid.

Als de vraag is “Ik denk mijn last van … komt vanwege iets uit mijn verleden, en ik denk als ik terugga in het verleden dat ik geen last meer heb van … in het hier en nu” dan kunnen therapeuten je wel helpen om de last kwijt te raken, door het hersymboliseren van de representatie van toen.